Image Alt

“Ik ben niet langer trots op wie ik ken, maar juist op wie ik ben”

“Ik ben niet langer trots op wie ik ken, maar juist op wie ik ben”

Haar aandacht was meteen gewekt, toen ze twee jaar geleden per toeval een persbericht van Mevrouw de Boer onder ogen kreeg. “Ik herkende mezelf heel erg in het verhaal dat in het bericht stond. Ook ik hield op dat moment namelijk ontzettend veel ballen in de lucht en wist daardoor helemaal niet meer wat ik nou eigenlijk zelf écht leuk vond”, zegt Anita Heijdra van Heijdra Vleesvee. Tijdens de workshop van Mevrouw de Boer, waarbij Anita op A3-papier moest uittekenen welke ballen ze precies in de lucht hield, werd pijnlijk duidelijk dat de balans zoek was. “Ze pasten er niet eens allemaal op. Het was ontzettend confronterend toen ik tot de conclusie kwam dat quality time met mijn kinderen en aandacht voor mijn man er niet eens op stonden. Toen ik die zondagavond na het Mevrouw de Boer weekend naar huis reed, besloot ik dat het tijd was om dingen anders te gaan doen. Maar eenmaal thuis, viel ik eigenlijk meteen weer in mijn oude patroon terug.”

 

Maar dat was nou juist wat ze níet wilde. Daarom koos Anita ervoor om een coachingstraject bij Mevrouw de Boer te volgen. Het werd een zeer intensieve, maar vooral heel leerzame periode. “Ik werd gedwongen om brutaal eerlijk naar mezelf te kijken. Er werd me een spiegel voorgehouden en dat was ontzettend confronterend. Maar ik had een doel voor ogen en daar wilde ik voor gaan.”

 

Anita was aan het begin van het traject opgebrand door de strijd die ze voerde tegen de veranderende wet- en regelgeving in de agrarische sector. “Ik zat in allerlei groepen en commissies en was alleen maar bezig met actievoeren. Alles om te laten zien dat de regelgeving niet klopt met de praktijk. Om te laten zien dat het anders moest. Uiteindelijk bleek echter niemand mijn inzet heel erg te waarderen. Ik wilde mezelf bewijzen en haalde eigenwaarde uit het feit dat ik bijvoorbeeld in Den Haag bij de staatssecretaris mocht komen. Maar inmiddels ben ik niet langer trots op wie ik ken, maar juist op wie ik ben”

 

Tijdens het coachingstraject kwam Anita namelijk tot de conclusie dat het geen zin heeft om tijd en aandacht te besteden aan dingen waar je geen grip op hebt en die je niet kunt veranderen. “Bij Mevrouw de Boer werd me steeds de vraag gesteld: ‘Wat brengt het JOU om keer op keer die houding aan te nemen, om je daar zó druk om te maken?’ Het antwoord was: ‘niks’. Het was een eyeopener. Doordat ik de dingen die er niet toe doen of waar ik geen invloed op uit kan oefenen, los heb kunnen laten, kan ik me nu volledig focussen op waar het écht om draait: namelijk mijn gezin en de verkoop van ons vlees. Ik ben zelfverzekerder, heb veel meer energie en ben niet langer terughoudend. Natuurlijk, het is niet van de ene op de andere dag gegaan. Het is een kwestie van trainen en continu herhalen. Maar door jezelf steeds weer de vraag te stellen: ‘Ga ik de dag positief beginnen of laat ik mijn dag door andere dingen beheersen?’, leer je om niet vanuit je reptielenbrein, vanuit je eerste reactie te reageren. Ik heb nu meer grip op mijn dag, mijn tijd en de keuzes die ik maak. En daar heb ik niet alleen profijt van, maar ook mijn gezin.”

 

Want de transformatie die Anita heeft doorgemaakt, heeft niet alleen effect op haar gehad.  “Ik voel me fysiek twintig kilo lichter. Ik voel de vrijheid om tijd voor mezelf te nemen, zonder het idee te hebben dat ik egoïstisch ben. Wanneer je namelijk goed voor jezelf zorgt, ben je ook een veel leukere partner, moeder en mens. Voorheen was ik wel ‘aanwezig’ bij gesprekken, maar hoorde ik helemaal niet meer wat er gezegd werd. Gedurende het traject ben ik zo veranderd, dat mijn gezin zei: ‘Mam, blijf je alsjeblieft zo?’ We zijn veel opener en eerlijker naar elkaar geworden, praten meer samen. Het werkt echt door in alles en iedereen om je heen.”

 

Anita begrijpt dat het voor veel vrouwen in de agrarische sector een enorme stap is om te investeren in jezelf in plaats van in het bedrijf. Toch zou ze het anderen, die in eenzelfde situatie zitten, sterk aanraden. “Het wordt er niet makkelijker op in de agrarische sector. Daarom is het belangrijk om je aandacht en energie te richten op de dingen die er echt toe doen. Door blijven rennen in hetzelfde tempo als je altijd hebt gedaan, dat breekt je op een gegeven moment op. Je gezin, je partner, het bedrijf; iedereen en alles steunt op jou. Wanneer jij uit het lood geslagen wordt, dan ontstaat er een enorm probleem. De kracht om in beweging te komen en dingen anders te gaan doen, die moet vanuit jou komen. De verandering van ‘overleven’ naar ‘leven’ is onbetaalbaar. Dus ga aan de slag, teken uit welke ballen jij in de lucht houdt. Zijn er ballen bij die alleen energie kosten en niks opleveren? Geef ze dan een hele grote schop! Achteraf terugkijken op je leven en denken: ‘Had ik maar…’, dat is toch hartstikke zonde? Nu kun je de keuze maken om te investeren in jezelf en de dingen écht anders te doen, zodat je er de rest van je leven van kunt genieten. Hoe waardevol is dat?”